Top 50 Math Sample Questions with Answers for Class 5

Maths is one of the trickiest subjects that require a lot of practice with a proper understanding of concepts to score well. Solving sample questions before appearing for the examination is one of the best ways for class 5 students to get a strong grasp of the chapters and will help to answer all the numerical problems confidently. 

Here we’ve provided 50 Math questions with answers for class 5 to practice. Check your knowledge by answering the below questions.

List Of 50 Math Questions For Class 5

1. What is three-fifths of 50?

    Answer: 30

2. What is 1024 kilobytes equal to?

    Answer: 1 Megabyte(MB)

3. A number is between 30 and 50. It is also a common multiple of 6 and 8. When it is added to 45, the result is?

    Answer: 93

4. Which is the greatest number of 4 digits which is divisible by 15, 25, 40, and 75 are:

    Answer: 9600

5. The G.C.D. of 15, 6, and 436 is:

    Answer: 1

6. Name of Prince of Indian Mathematics

    Answer: Srinivasa Ramanujan

7. What is the most commonly known theory of triangles in geometry?

    Answer: Pythagorean Theorem

8. How many zeros are there in one crore?

    Answer: 7

9. Complete the sequence– 7, 14, 21, 28, __?

    Answer: 35

10. Place these shapes in order of how many sides they have—square, triangle, octagon, and hexagon?

      Answer: Triangle, square, hexagon, octagon

11. What is the square root of 169?

      Answer: 13

12. The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:

      Answer: 322

13. Which is the least multiple of 7, which leaves a remainder of 4, when divided by 6, 9, 15 and 18 is:

      Answer: 364

14. Who said ‘Number rules the Universe’?

      Answer: Pythagoras

15. What is the name for the longest side of a right-angled triangle?

      Answer: Hypotenuse

16. Name the number system, where there is no representation for zero?

      Answer: Roman Numerals

17. How many dots are there on a dice?

      Answer: 21

18. Who is known as the Father of Mathematics?

      Answer: Archimedes

19. Which number is known as Ramanujan Number?

      Answer: 1729

20. A billion has how many zeros?

      Answer: 9

21. What is a seven-sided polygon known as?

      Answer: Heptagon

22. What is the measurement of a right angle?

      Answer: 90 degree

23. Is 45° an obtuse angle?

      Answer: No

24. What is the roman numeral for 17?

      Answer: XVII

25. How do you write 0.07 as a fraction?

      Answer: 7/100

26. Hundred thousand is the same as __

      Answer: Lakh

27. One third of 600 kg is __

      Answer: 200

28. Which number is a factor of all numbers? 

      Answer: 1

29. 5Kg = __ g

      Answer: 5000g

30. The space occupied by any object is known as?

      Answer: Volume 

31. Find the product of 421 * 1000

      Answer: 421000

32. The fencing of a square garden is 20m in length. How long is one side of the garden?

      Answer: 5m

33. One-tenth of a centimeter is called?

      Answer: One millimeter

34. How many 25 paise will make 100 Rs?

      Answer:

35. Find the area of a rectangle whose length is 6 cm and breadth is 4 cm?

      Answer: 24

36. 2 times of a right angle is ___

      Answer: Straight angle

37. Write what kind of angle is made by the hands at 7.25 pm?

      Answer: Acute angle

38. Name the angle measure you can see in the English alphabet L -

      Answer: Right angle 

39. Name of a polygon with six equal sides __

      Answer: Regular Hexagon

40. The number that comes just after a particular number is called its __ 

      Answer: Successor

41. The sum of the place values of the digits of a numeral is called its___

      Answer: Expanded

42. The smallest four-digit number that can be formed using the digits 9, 3, 0, 5 only once is ——

      Answer: 395

43. How many seconds are there in 4 minutes?

      Answer: 240 seconds 

44. Write the only even prime number

      Answer: 2

45. The sum of the place values of 3 in 39425 is ——

      Answer: 30030

46. When numbers or words can be read the same in both ways they are called?

      Answer: Palindromes

47. The standard unit to measure capacity is ———

      Answer: Litre

48. What tool is used to construct an accurate circle is —

      Answer: Compass

49. An even number between 325 and 330?

      Answer: 326, 328

50. Length of a boundary is called?

       Answer: Perimeter

Benefits Of Solving Sample Math Questions For Class 5

  1. Practicing sample questions give you a more clearer understanding of the concepts.
  2. Through solving questions students get to revise all the chapters.
  3. Time management of students is improved & ability to think fast.

Hope you’ve practiced the questions & these have helped you in the advancement of your knowledge.

Trending Blogs


 

Out Of Box Thinking In Children


 

Extracurricular Activities


 

Ncert Books Class 10 Maths

  EXPLORE